ပုရစ္ေၾကာ္စားျခင္းမွ တစ္ဆင့္ အီကိုလိုင္းပိုး ကူးစက္ႏိုင္


ပဲပင္ေပါက္သာမက ပုရစ္ေၾကာ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း အီကိုလိုင္းပိုး ကူးစက္ႏိုင္ေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႕ႀကံဳေတြ႕ခဲ့ရသည့္ ပါေမာကၡေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ဝင္းက ေျပာသည္။ “မႏၲေလးမွာ ပုရစ္ေၾကာ္ေတြစားၿပီး ဒီေရာဂါျဖစ္ခဲ့တာ၊ စျဖစ္တုန္းက ဘာေရာဂါမွန္း မသိဘူး၊ ဝမ္းအရည္ေတြသြားတယ္။ ပ်ိဳ႕အန္တာလည္း တအားပဲ။ ဒါနဲ႔ ဗဟိုရ္စည္ေဆး႐ံုမွာ တက္ျဖစ္သြားတယ္။ ေဆး႐ံုမွာ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္အထိကို မသက္သာဘဲ ေဆးေတြ သြင္းခဲ့ရတယ္။ ၅ ရက္ေျမာက္မွာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းသြားၿပီး ၇ ရက္ေျမာက္မွာ ေဆး႐ံုက ဆင္းႏိုင္ခဲ့တယ္”ဟု ၎က အီကိုလိုင္းပိုး ခံစားခဲ့ရပံုကို ေျပာျပသည္။ ၎အီကိုလိုင္းပိုးသည္ ယခုႏွစ္ေမလအတြင္း ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းတြင္ စတင္ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၄ ဦးအထိ ေသဆံုးေၾကာင္း၊ လူထုက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆိုင္သည့္ စံုစမ္းမႈမ်ားအရ ပဲပင္ေပါက္သည္ ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္းအရင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ဒီအီကိုလိုင္းပိုးက ကၽြဲ၊ ႏြား၊ ကုလားအုတ္၊ သိုးေကာင္ေတြကို စားတာကေန တစ္ဆင့္လူဆီကို ေရာက္တယ္။ မက်ိဳခ်က္ရေသးတဲ့ ႏြားႏို႔တို႔၊ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ အသားတို႔ကေန လူကို ကူးစက္တာပါ။ အီကိုလိုင္းပိုးမွာ ေရာဂါလကၡဏာ မျပေသးတဲ့ အခ်ိန္ဆိုတာရွိၿပီး အဲဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ သူမ်ားကိုလည္း ကူးစက္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု ေရာဂါကူးစက္ပံု အေနအထားကို ၎က ေျပာသည္။ အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေသြးတြင္း ပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ အေျမႇးပါးေရာင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေရာဂါကာကြယ္ေရးအတြက္ အစားအစာ ေျပာင္းလဲမႈ တစ္ခုလံုးကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္လိုၿပီး စီးပြားျဖစ္ အစားအစာ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိမိအိမ္တြင္ အစားအစာ ျပင္ဆင္ျခင္းမ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ခ်စ္ဆုေဆြ
သတင္းခ်စ္သူ

ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From > အျဖဴေရာင္စာမ်က္နွာ < Thank For Your Post
သက္ဆိုင္ရာသတင္းဌာန၏ မူရင္းေရးသားခ်က္ သာျဖစ္သည္

ပုရစ္ေၾကာ္စားျခင္းမွ တစ္ဆင့္ အီကိုလိုင္းပိုး ကူးစက္ႏိုင္
==============================

ပဲပင္ေပါက္သာမက ပုရစ္ေၾကာ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း အီကိုလိုင္းပိုး ကူးစက္ႏိုင္ေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႕ႀကံဳေတြ႕ခဲ့ရသည့္ ပါေမာကၡေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ဝင္းက ေျပာသည္။ “မႏၲေလးမွာ ပုရစ္ေၾကာ္ေတြစားၿပီး ဒီေရာဂါျဖစ္ခဲ့တာ၊ စျဖစ္တုန္းက ဘာေရာဂါမွန္း မသိဘူး၊ ဝမ္းအရည္ေတြသြားတယ္။ ပ်ိဳ႕အန္တာလည္း တအားပဲ။ ဒါနဲ႔ ဗဟိုရ္စည္ေဆး႐ံုမွာ တက္ျဖစ္သြားတယ္။ ေဆး႐ံုမွာ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္အထိကို မသက္သာဘဲ ေဆးေတြ သြင္းခဲ့ရတယ္။ ၅ ရက္ေျမာက္မွာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းသြားၿပီး ၇ ရက္ေျမာက္မွာ ေဆး႐ံုက ဆင္းႏိုင္ခဲ့တယ္”ဟု ၎က အီကိုလိုင္းပိုး ခံစားခဲ့ရပံုကို ေျပာျပသည္။ ၎အီကိုလိုင္းပိုးသည္ ယခုႏွစ္ေမလအတြင္း ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းတြင္ စတင္ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၄ ဦးအထိ ေသဆံုးေၾကာင္း၊ လူထုက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆိုင္သည့္ စံုစမ္းမႈမ်ားအရ ပဲပင္ေပါက္သည္ ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္းအရင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ဒီအီကိုလိုင္းပိုးက ကၽြဲ၊ ႏြား၊ ကုလားအုတ္၊ သိုးေကာင္ေတြကို စားတာကေန တစ္ဆင့္လူဆီကို ေရာက္တယ္။ မက်ိဳခ်က္ရေသးတဲ့ ႏြားႏို႔တို႔၊ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ အသားတို႔ကေန လူကို ကူးစက္တာပါ။ အီကိုလိုင္းပိုးမွာ ေရာဂါလကၡဏာ မျပေသးတဲ့ အခ်ိန္ဆိုတာရွိၿပီး အဲဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ သူမ်ားကိုလည္း ကူးစက္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု ေရာဂါကူးစက္ပံု အေနအထားကို ၎က ေျပာသည္။ အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေသြးတြင္း ပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ အေျမႇးပါးေရာင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေရာဂါကာကြယ္ေရးအတြက္ အစားအစာ ေျပာင္းလဲမႈ တစ္ခုလံုးကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္လိုၿပီး စီးပြားျဖစ္ အစားအစာ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိမိအိမ္တြင္ အစားအစာ ျပင္ဆင္ျခင္းမ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ခ်စ္ဆုေဆြ
သတင္းခ်စ္သူ

ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From > အျဖဴေရာင္စာမ်က္နွာ < Thank For Your Post
သက္ဆိုင္ရာသတင္းဌာန၏ မူရင္းေရးသားခ်က္ သာျဖစ္သည္

SHARE THIS
Previous Post
Next Post