အာလူးပါတဲ့ အစားအစာ ဆိုတာ က်ေနာ္တို ့ စားပြဲေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါရွိတက္တဲ့ အမယ္တစ္မ်ိဳးလို ့လည္း ေၿပာလို ့ရပါတယ္။
အာလူးကို ၾကိဳက္သည္ ရွိေသာ္ မၾကိဳက္သည္ရွိေသာ အခု မွ်ေ၀ေပးမယ္ ့ အေၾကာင္းအရာကေတာ့ အာလူးနဲ ့ပတ္သတ္တဲ့
က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္မွဳ ၿဖစ္ပါတယ္။
အာလူးကို ပထမဆံုး အခြံၿခစ္ လိုက္တဲ့ အခါ ထြက္ေပၚလာတဲ့ အသားမွာ အစိမ္းေရာင္ ပါေနရင္ စားသံုးဖို ့ မသင့္ေတာ္ ဘူးလို ့ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ ..?
ဒီဇာတ္လမ္းကို စတင္ခဲ့တာက Solanine လို ့အမည္တြင္တဲ့ ဓာတုဓာတ္ပါတဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ပါတယ္။
သူက အာလူးနဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အဓီက ေတြ ့ရတဲ ့အဆိပ္တစ္မ်ိဳး
ၿဖစ္ပါတယ္။အဆိပ္ၿဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့တာကေတာ့ ၁၈၂၀ ခုႏွစ္ပိုင္း ဥေရာပမွာ
ၿဖစ္ပါတယ္။
ဒီ အစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးကို စားသံုးမိမယ္ ဆိုရင္ မအီမသာ ၿဖစ္လာမယ္ ၊ ၀မ္းေလွ်ာတာေတြ ၊ ပ်ိဳ ့အန္တာေတြ ၿဖစ္မယ္ ၊
ေနာက္ အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစၿပီး လည္ေခ်ာင္းကိုလည္း အပူကန္ေစႏိုင္တယ္ ၊
ကေယာင္ေခ်ာက္ခ်ားၿဖစ္မယ္ ၊ ေနာက္ဆံုး ေခါင္းကိုက္ၿခင္းနဲ
့ေခါင္းမူးၿခင္းကို ပါ ၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစာ ဆိပ္တက္ၿခင္းမ်ား
ၿဖစ္ေပၚႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရၿခင္းကလည္း ေနေရာင္ၿခည္နဲ ့အစာခ်က္လုပ္ေဆာင္ၿခင္း
ဓာတ္ chlorophyll မ်ားစြာ ပါရွိေနတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ဆိုထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေစ်း နဲ ့စူပါမားကတ္ တစ္ခ်ိဳ ့မွာလည္း ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့
အာလူးမ်ားကို မေရာင္းခ် ဖို ့တားၿမစ္ထားပါတယ္။
အလြယ္တကူး ေစ်းေပါေပါနဲ ့ရရင္လည္း မ၀ယ္စားသင့္ပါဘူး။
အကယ္လို ့မိမိခ်က္တဲ့ အခါ အစိမ္းေရာင္အပိုင္းဟာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း
အေနနဲ ့ပါ၀င္ေနမယ္ ဆိုရင္လည္း ထိုပါ၀င္ေနတဲ့ အပိုင္းကို လွီးထုတ္ပစ္
ရမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။
အစိမ္းေရာင္ပါတဲ ့အာလူးဟာ လတ္ဆပ္ တာ မဟုတ္ဘဲ အဆိပ္ၿဖစ္ေစတက္တာကို
သတိၿပဳႏိုင္ဖို ့နဲ ့စားသံုးမိသူမ်ား အေနၿဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တဲ့ သာဓက မ်ား
လတ္တေလာ ၿဖစ္ပြားေနၿပီး မိမိက်န္းမာေရးကို ဆိုးရြာစြာ ထိခိုက္ေစတာ ေၾကာင့္
အသိပညာေပး မွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္။
-------