၀ိုင္အနီေတြနဲ႔ ဘယ္ရီသီးေတြဟာ ပန္းေသပန္းညိႈးျခင္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္

(Health News)
Jan 16 , 2016

၀ိုင္အနီ ေတြနဲ႔ ဘယ္ရီသီးေတြဟာ ဗိုင္ရာဂရာ အသစ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္တယ္လို႔ သုေတသန အသစ္တစ္ခုအရ သိရပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္သူေတြ အခိုင္အမာဆိုထားတာကေတာ့ ဘယ္ရီသီး လက္တစ္ဆုပ္ ခန္႔ကို တစ္ပတ္ကို ၃ ႀကိမ္ စားသံုးျခင္း (သို႔) ၀ိုင္အနီ ခြက္အနည္းငယ္ခန္႔ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းဟာ ပန္းေသပန္းညိႈးျခင္း ကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုက ေဆြးေႏြးတင္ျပလာတာကေတာ့ ဘယ္ရီသီးစားျခင္းဟာလည္း တစ္ပတ္ကို ၅ နာရီခန္႔ ပံုမွန္ လမ္းေလွ်ာက္သလိုပင္ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ေကာင္းမြန္လာေစတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ဒါဟာလည္း ဘယ္ရီသီးေတြနဲ႔ ၀ိုင္အနီေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ flavanoids နဲ႔ anthycyanins ဆိုတဲ့ သဘာ၀ ျဒပ္ေပါင္းေတြေၾကာင့္ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ခ်ယ္ရီသီးမ်ား ၊ ဘလက္ခ္ဘယ္ရီသီးမ်ား ၊ မုန္လာဥျဖဴမ်ား ၊ ဘလူးဘယ္ရီသီးမ်ား နဲ႔ အရည္ရႊမ္းေသာ လိေမၼာ္မ်ိဳး အသီးမ်ားမွာလည္း flavanoids နဲ႔ anthycyanins တို႔ပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ တူညီတဲ့ သက္ေရာက္မႈေတြရွိေနတယ္လို႔ ေလ့လာမႈက ဆိုထားပါေသးတယ္။

ပန္းေသပန္းညိႈးျခင္းေရာဂါဟာ ေသြးလည္ပတ္မႈ မေကာင္းမြန္ျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ရဲ ႔ လကၡဏာေတြလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေသပန္းညိႈးေရာဂါ ဟာ ႏွလံုးေရာဂါရဲ ႔ အဆင့္ျမင့္ သတိေပးမႈ တစ္ခုျဖစ္တယ္လို႔လည္း သုေတသီေတြကဆိုပါတယ္။ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပခဲ့တာက flavanoids ျဒပ္ေပါင္းဟာ စြမ္းေဆာင္ရည္ ခ်ိဳ ႔တဲ့ေနျခင္းကို ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းသြားေစႏိုင္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ flavanoid ၾကြယ္၀တဲ့အစားအစာ ေတြစားသံုးသလို ပံုမွန္ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း ကိုလည္း လုပ္ေဆာင္ေပးပါက ပန္းေသပန္းညိႈးေရာဂါ ျဖစ္ေနျခင္းကိုပင္ ၂၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔ ျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ flavanoids ျဒပ္ေပါင္းပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြ စားသံုးျခင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါကို ပင္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိလာခဲ့ပါတယ္။

သုေတသီေတြရဲ ႔ခန္႔မွန္းမႈအရ ေတာ့ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္ ေရာက္တဲ့အခါမွာ ကမာၻတစ္၀ွမ္းက အမ်ိဳးသား ၃၂၂ သန္း ကို ပန္းေသပန္းညိႈးေရာဂါ သက္ေရာက္လာ ဖြယ္ရွိတယ္လို႔ ခန္႔မွန္းထားပါတယ္။

သစ္​ထူးလြင္​
 http://thithtoolwin.health.mmbloggers.com/Home/Detail/7128854325208443602 



SHARE THIS
Previous Post
Next Post