ဧျပီလ ၁ ရက္ ၂၀၁၃
ျမန္မာ့ေရထြက္ ပင္လယ္အစားအစာ တမ်ဳိးျဖစ္သည့္ ဂံုးေယာက္မ ေရာင္းဝယ္ေရးမွာ ျပည္တြင္း၌ ေအာင္ျမင္မႈ ရရွိေနေသာ္လည္း ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ရမႈ အလြန္ အားနည္းေနေသးေၾကာင္း ရခိုင္ ဂံုးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။
ရခိုင္မွ ရန္ကုန္ပို႔မည့္ ဂံုးေယာက္မမ်ားကို ေတြ႔ရစဥ္။ (ဓာတ္ပံု - သိန္းလိႈင္၊ မဇၩိမ) ဂံုးလုပ္ငန္း ျပည္တြင္း၌ ေအာင္ျမင္ေနေသာ္လည္း ျပည္ပတင္ပို႔မႈ အားနည္းေနဆဲျဖစ္သည္။
“တကယ္ေတာ့ ဂံုးလုပ္ငန္းက ဒီႏွစ္ပိုင္းမွာပဲ ပိုၿပီး တြင္က်ယ္လာခဲ့တာပါ။ ျပည္ပ ပို႔ကုန္ အေနနဲ႔ကေတာ့ ထိုင္ဝမ္ တခုတည္းပဲ ရွိေသးတယ္။ ဒါကလည္း ေစ်းကြက္ ထိုးေဖာက္တဲ့ေနရာမွာ အားနည္းခ်က္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု ဂံုးလုပ္ငန္းရွင္ ဦးေက်ာ္ညြန္႔ က ေျပာသည္။
ရခိုင္ေဒသ “ဂံုးေစာက္” ဟု ေခၚသည့္ “ဂံုးေယာက္မ”မွာ အရွည္ ၄ လက္မရွိ အခြံမာ ေရေနသတၱဝါ ျဖစ္ၿပီး ေရေအာက္ ၾကမ္းျပင္ သဲႏွင့္ႏုန္း ေရာေႏွာထားသည့္ ေနရာတြင္ ေနေလ့ရွိကာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္မူ ရခိုင္ကမ္း႐ိုးတမ္းေဒသ၌ အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရွိရသည္။
ယင္းတို႔အား ေအာက္စီဂ်င္ဗူးမ်ားျဖင့္ ေရငုပ္ဖမ္းယူၾကရၿပီး ေက်ာက္ျဖဴ၊ ေျမပံု၊ အမ္း၊ ရေသ့ေတာင္၊ ေမာင္ေတာ ၿမိဳ႕နယ္မ်ားတြင္ ဂံုးလုပ္ငန္းမ်ားကို က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ လုပ္ကိုင္လ်က္ရွိသည္။
သို႔ရာတြင္ ရခိုင္ျပည္နယ္ ဂံုးေယာက္မ ေရာင္းဝယ္ေရး ဒိုင္မ်ားကို ေက်ာက္ျဖဴ တၿမိဳ႕တည္း၌သာ ေတြ႔ရၿပီး ေက်ာက္ျဖဴတြင္ ဂံုးဒိုင္ ၇ ခုဖြင့္လွစ္ကာ လုပ္ကိုင္ေနၾကသည္။
ထိုသို႔ ဂံုးဒိုင္မ်ား နည္းပါးေနရျခင္းမွာ “ကုန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ အနည္းငယ္ကမွ စတင္ကာ ဂံုးေယာက္မမ်ား ျပည္တြင္းေစ်းကြက္တြင္ေအာင္
ယခုအခါ ဂံုးဖမ္းသူမ်ားမွာ မိသားစု စားဝတ္ေနေရး ဖူလံုေစသည့္ စီးပြားေရးလုပ္ငန္း တခုပင္ ျဖစ္ေနၿပီဟု သိရသည္။
“က်ေနာ္တို႔ အဝယ္ဒိုင္ေတြမွာ ဂံုးလာသြင္းေတာ့ တေကာင္ကို ေငြတရာက်ပ္ႏႈန္း ေပးတယ္။ လက္ရွိ ဒီမွာ ဂံုးဖမ္းသူ တရာေက်ာ္ ရွိေနၿပီးေတာ့ လူတေယာက္ကို တေန႔မွာ ဂံုးေကာင္ေရ ၄၀၀ ကေန ၁,၀၀၀ အထိ ဖမ္းယူရရွိတာ ေတြ႔ရတယ္။ မိသားစု တစုမွာ ႏွစ္ေယာက္ေလာက္က ဂံုးဖမ္းမယ္ ဆိုရင္ေတာင္ ဒီလုပ္ငန္း တခုတည္းနဲ႔ စားဝတ္ေနေရးကို ေျဖရွင္းႏိုင္တယ္” ဟု ဦးေက်ာ္ညြန္႔ က မွတ္ခ်က္ျပဳသည္။
ထိုသို႔ ဝယ္ယူရရွိလာေသာ ဂံုးမ်ားကို ယာယီထိန္းသိမ္းရာ၌ အပူခ်ိန္ ၁၁၀ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ ေရငန္၌ ေအာက္စီဂ်င္ကို အဆက္မျပတ္ ေပးထားရသည္။ ထူးျခားခ်က္အေနျဖင့္ ဂံုးမ်ားကို အစာေကၽြးရန္ မလိုေသာ္လည္း ၎တို႔၏ ေျမျပင္ သက္တမ္းမွာ ေလးရက္ခန္႔သာရွိ၍ သယ္ပို႔ျခင္းကို အခ်ိန္မီ လုပ္ေဆာင္ရန္လိုေၾကာင္း သိရသည္။
၎ျပင္ ရခိုင္ေဒသ အဝယ္ဒိုင္မ်ားမွ ရန္ကုန္ပြဲရံုမ်ားသို႔ ေလယာဥ္ျဖင့္ သယ္ပို႔လွ်င္ အေသအေပ်ာက္ မရွိေသာ္လည္း ကုန္းလမ္းမွ ကားျဖင့္ သယ္ယူရာတြင္မူ ေသေပ်ာက္ႏႈန္း အနည္းငယ္ ရွိတတ္သည္။ သို႔ေသာ္ ရခိုင္ ဂံုးလုပ္ငန္းရွင္ မ်ားကမူ စရိတ္စက အကုန္အက် သက္သာရန္ ရန္ကုန္သို႔ ကားမ်ားျဖင့္သာ ပို႔ေဆာင္ၾကသည္။
“ဂံုးလုပ္ငန္းက ရန္ကုန္ေစ်းကြက္မွာ ျဖန္႔တဲ့အခါ ဟိုတယ္၊ စားေသာက္ဆိုင္ေတြ သာမက သာမန္ေစ်းေတြထိ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔
ေရာင္းခ်ေနၾကၿပီ။ ေစ်းထဲမွာ သာမန္အရြယ္အစား ဂံုးေယာက္မ ေလးေကာင္ကို တေထာင္အထက္ ေစ်းေပါက္ေနၿပီး စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဂံုးတပြဲကို ၁,၀၀၀ နဲ႔ ၂,၀၀၀ ၾကား ရွိတယ္။ ဟိုတယ္ေတြမွာေတာ့ ပင္လယ္စာ၊ တံငါဟင္းေတြ အေနနဲ႔ ၂,၀၀၀ ကေန ၅,၀၀၀ အထိ ေစ်းေကာင္းေရာင္းေနရတယ္” ဟု ရန္ကုန္ျဖန္႔ခ်ီေရး တာဝန္ခံ တဦးက ေျပာသည္။
ဂံုးေယာက္မမ်ားကို ထိုသို႔ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္တြင္ ေအာင္ျမင္ေနရံုႏွင့္ ေရာင့္ရဲ မေနသင့္ဘဲ ႏိုင္ငံျခားဝင္ေငြ ပိုမိုရရွိေရးအတြက္ျပည္ပ ေစ်းကြက္မ်ားသို႔ အစားအစာ ပံုစံမ်ဳိးစံုျဖင့္ တင္ပို႔လ်က္ ေစ်းကြက္ရွာသင့္ေၾကာင္း ရခိုင္ ဂံုးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။
ဂံုးေယာက္မမ်ား ဖမ္းဆီးျခင္းအား ငါးလုပ္ငန္း ဥပေဒအရ တားျမစ္ထား ျခင္း မရွိေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
Mizzima