ေအာက္ပံုမွာ ျပထားတာ ငါးေျခာက္မဟုတ္ပါဘူး။ ငါးမန္ေတာင္ပံလို႔ေခၚတဲ့ ငါးဆူးေတာင္နဲ႔ ငါးေရယက္ မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာလည္း နာမည္ၾကီးဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ငါးမန္ေတာင္ပံ ဟင္းခ်ိဳဆုိရင္ေနရာတိုင္းမွာေတာ
ေသခ်ာတာကေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာလည္း ငါးမန္းေတာင္ပံ ဟင္းခ်ိဳ ေခတ္စားေနဆဲ ပါပဲ။ အထူးသျဖင့္ ပင္လယ္နဲ႔ နီးကပ္တဲ့ ျမိဳ ႔ၾကီး ျပၾကီးေတြမွာ ငါးမန္းဆူးေတာင္ဟင္းခ်ိဳ၊ ဟင္းပြဲ မ်ား ေခတ္စားပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ ယင္းဟင္းပြဲမ်ား တကယ္ ေခတ္စားကေတာ့ တရုတ္ျပည္မၾကီး ပါပဲ။
တရုတ္ျပည္မၾကီးအျပင္ အေရွ ႔အာရွဘက္တစ္ျခမ္းလံုး မွာ ေစ်းၾကီးၾကီး နဲ႔ ေရပန္းစားတဲ့ ဟင္းလ်ာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္တော္လည္း ဆုိးဆိုးရြားရြားပါ။ ငါးမန္းသားကို ေတာ္ရံုေတာ့ မစားၾကပါဘူး။ အဓိက စားသံုးတာက ဆူးေတာင္နဲ႔ ေရယက္ျဖစ္ျပီး တစ္ေကာင္လံုးက် စြန္႔ပစ္တဲ့ အေလ့အထ ျပဳလုပ္ပါတယ္။
ပင္လယ္က တံငွာေလွမွာပဲ ငါးဆူးေတာင္၊နဲ႔ အျခား အသံုးဝင္မယ့္ အစိတ္အပိုင္းကို ျဖတ္ျပီး ပင္လယ္ျပင္တဲ့ အရွင္လတ္လတ္ ျပန္လြတ္ ပါတယ္။
သုိ႔ေပမယ့္ မရွင္ပါဘူး။ အျမီးျပတ္၊ ေတာင္ပံျပတ္တဲ့ ငါးမန္းမ်ား ေရမကူးႏိုင္ ပါဘူး။ ႏိုင္သေလာက္ခတ္ရင္း ေသြးမတိတ္တဲ့ ငါးမန္း မ်ားဟာ နာရီပိုင္း အတြင္းေသာ္လည္းေကာင္း၊ ရက္ပိုင္းတြင္းေသာ္ လည္းေကာင္း ေသဆံုး ပါတယ္။ ကိုယ္တုိင္ မေသေတာင္ အျခားေသာ အားၾကီးတဲ့ ငါးမန္နဲ႔ ေရသတၱဝါမ်ားရဲ ႔ တိုက္ခိုက္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသဆံုးရပါတယ္။
ငါးမန္းေတာင္ပံ ဟင္းတစ္ပြဲကို ငါးမန္း တစ္ေကာင္ႏွုန္းနဲ႔ တြက္ႏိုင္ပါတယ္။ ပင္လယ္စာ စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွာ ငါးမန္းေတာင္ပြဲဟင္း ၁၀ ပြဲစာ တစ္ရက္ေရာင္းရရင္ တစ္ရက္ ၁၀ ေကာင္ပါ။ အာရွနဲ႔ အျခားေသာ ဥေရာပ ဘက္အျခမ္းအားလံုး ဆိုင္ေရအတြက္က စုစုေပါင္းလိုက္ရင္ သိန္းခ်ီရွိတဲ့ အတြက္ ငါးမန္းေသႏွုန္းက တစ္ရက္ကို ေသာင္းနဲ႔ခ်ီ၊ သိန္းနဲ႔ခ်ီေနပါတယ္။
ဘယ္လူမ်ိဳးျဖစ္ျဖစ္၊ ဘာပဲ ကိုးကြယ္၊ကိုးကြယ္ အသက္ရွိေသာ အျခား သူတစ္ပါးအသားကို သတ္ျဖတ္စားေသာက္တယ္ဆုိတာ မျဖစ္မေန အေျခ အေနမွာဆုိရင္ အေၾကာင္းျပန္ခ်က္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ လက္ခံႏိုင္ေသးေပမယ့္ ပင္လယ္မွာ သူ႔ဘာသူ ေနတဲ့ ငါးမန္းကို ျမီးျဖတ္ျပီး ေရထဲျပန္လြတ္ တာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ဆုိးရြားတဲ့ အေျခအေန ျဖစ္ပါတယ္။ ပင္လယ္ျပန္မလြတ္လဲ ကုန္းေပၚမွာ ဒီတိုင္း စြန္႔ပစ္ပါတယ္။ ေဂဟ စနစ္ တစ္ခု လည္ပတ္ဖို႔ဆုိတာ ဒီစက္ဝန္းတြင္းက သက္ရွိသက္မဲ့အားလံုးက သူ႔က႑နဲ႔သူ အက်ိဳးရွိရွိ တာဝန္ယူေနပါတယ္။
ငါးမန္းေတြ ရွားပါးလာတာနဲ႔အမွ် ကမၻာအေပၚ ျပန္လည္ ဆုိးက်ိဳး သက္ေရာက္ႏိုင္မယ့္ အခ်က္မ်ားစြာ ရွိေနျပီး လက္ေတြ႔က်က် ၾကံဳေတြ႔ရမယ့္ တစ္ေန႔က်မွ စာနာ နားလည္တတ္မယ္ဆုိရင္ ေနာက္က်လား၊ မက်ဘူးလား ဆုိတာ ငါးမန္းေတာင္ပံ ဟင္းခ်ိဳေသာက္သံုးသူမ်ား အား သိေစခ်င္ပါတယ္။
--
ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)
ရုိးရာေလး ႏိုင္ငံတကာ