အာရကန္ကုိကုိ -ေမာင္ေတာ(ျမစ္မခ)
by Myit Makha Mediagroup on 3 Jan, 2013
by Myit Makha Mediagroup on 3 Jan, 2013
ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္သုိ႔
ျပည္တြင္းပုိ႔ကုန္အျဖစ္ သနပ္ခါးတုံးမ်ားတင္ပု႔ိေနရေၾကာင္း
ျမန္မာ-ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္ ေမာင္ေတာနယ္စပ္အေျခစုိက္ ပုိ႔ကုန္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားထံက
သိရွိသည္။
"အခု
သနပ္ခါးတုံးက တစ္ဖက္ ေစ်းကြက္မွာ အေရာင္းျဖစ္လာတယ္။ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ႏွစ္
ေအာက္တုိဘာလ လယ္ပုိင္းေလာက္ကစၿပီး အမွာမ်ားလာတာပါ "ဟု ေမာင္ေတာၿမဳိ႕
ရပ္ကြက္(၃) ၀ိမလ ေက်းရြာမွ တစ္ႏုိင္တစ္ပုိင္ပုိ႔ကုန္လုပ္ငန္းရွင္
ဦးထြန္းစုိးခုိင္ က ေျပာသည္။
ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္သုိ႔
သနပ္ခါးတုံးမ်ား တင္ပုိ႔ရာတြင္ အမည္သစ္ တစ္ႏုိင္တစ္ပုိင္ပုိ႔ကုန္အျဖစ္
ထည္႔သြင္းလာေၾကာင္း၊ ထုိကဲ႔သုိ႔တင္ပုိ႔ရာ တြင္ ပုိ႔ကုန္လုပ္ငန္းရွင္
(တစ္ႏုိင္တစ္ပုိင္)အေနျဖင္႔ တစ္ဦးလွ်င္ သနပ္ခါးတုံး အရြယ္အစားေပၚမူတည္၍
(၃)တုံးမွ (၆)တုံး၀န္းက်င္ အထိ တင္ပုိ႔ေနၾကေၾကာင္း ကိုလည္း သိရွိရသည္။
"ေနာက္ပုိင္း
တစ္ပုိင္တစ္ႏုိင္ ပုိ႔ကုန္သြားပိ႔ုၾကတဲ႔သူေတြကလည္း သနပ္ခါးတုံးကုိ
မပါမျဖစ္ တင္ပုိ႔လာ ၾကတယ္။ ေရာင္းလဲ ေရာင္းရတယ္။
အရြယ္အစားေပၚမူတည္ၿပီးေတာ႔ အနည္းဆုံး တာကာေငြ ၄၀၀ ေလာက္ရတယ္။
အဓိကတင္ပုိ႔ေနရတာက ဖေလာင္းခ်စ္(ေကာ့ဘာဇာ)၊ရြာေတာ္ႏွင့္
ရီၾကိဳင္ေခ်ာင္း (နတ္ေက်ာက္ဆရီ) ေစ်းကြက္ေတြျဖစ္တယ္။" ဟု ေမာင္ေတာၿမဳိ႕
စံျပေက်းရြာမွ သနပ္ခါး တင္ပို႔သူ ေဒၚမစိန္က ေျပာသည္။
ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္သုိ႔
သနပ္ခါးတုံးမ်ား တင္ပုိ႔ရာတြင္ စစ္ေတြေစ်းကြက္မွ (၃)ေပ၊ (၅)ေပ ကဲ႔သုိ႔
အရွည္တုံး မ်ား တင္ပုိ႔ရေၾကာင္း ၊ ေမာင္ေတာေစ်းကြက္တြင္မူ (၆)လက္မ၊
(၁၀)လက္မ ခုတ္ပုိင္းလွီးျဖတ္ကာ တင္ပုိ႔ေၾကာင္း ႏွင္႔
ဘဂၤလာေဒ႔ရွ္ေစ်းကြက္တြင္ (၆)လက္မအရွည္ လုံးပတ္အရြယ္အစားေပၚမူတည္၍
အဆုိပါေဒသသုံး တာကာ ေငြ (၄၀၀)မွ (၆၀၀) အထိေစ်းကြက္ရွိေၾကာင္း
သနပ္ခါးတင္ပုိ႔ေနသူတို႔က ဆိုသည္။
ေရွးျမန္မာဘုရင္မ်ား
လက္ထက္ကတည္းက သနပ္ခါးတုံးအား ေက်ာက္ျပင္တြဲဘက္၍ ျမန္မာအမ်ဳိးသမီး
အမ်ားစုအသံုးျပဳလာခဲ႔ရာမွ ယခုလို ျပည္ပပို႔ကုန္ေစ်းကြက္သို႔
တင္ပို႔လာႏိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။
Myanmar
Traditional Make-Up ျဖစ္သည္႔သနပ္ခါးကို ျမန္မာ အမ်ိဳးသမီး၊ အမ်ိဳးသား၊
ကေလး၊ လူႀကီး မေရြး အသားအေရ ကို ေအးျမရန္ ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ
ကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ အဓိကထားအသံုးျပဳေနေသးေၾကာင္း ကိုလည္း သိရသည္။
သနပ္ခါးပင္မွာ ပင္စည္လံုးပတ္ သံုးေပခန္႔အထိ ႀကီးမား၍ အကိုင္းေတာင့္တင္းခိုင္မာ ဆူးရွိသည္႔ အပင္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ အပြင့္မွာ အျဖဴေရာင္ျဖစ္၍ အလြန္ေမႊးသည္။
တန္ခူး၊ ကဆုန္လမ်ားတြင္ ဖူးစို႔ငယ္ မ်ား စတင္ထြက္၍ အဆုပ္လုိက္ပြင့္တတ္သည္႔
သနပ္ခါးအသီးမွာ ဝါေခါင္၊ ေတာ္သလင္းလ မ်ား၌ မွည့္သည္။
သနပ္ခါး အသားသည္ အလြန္မာေက်ာသစ္ေၾကာစိပ္၍ အသားက်စ္သည္႔အတြက္ သီးေခါက္၊ ဥသွ်စ္၊ ဆူးျဖဴ၊ ရွားသစ္ပေလြတို႔မွာ သနပ္ခါး ေခါက္ႏွင့္ ဆင္တူေနသည္႔အတြက္ ေရာေႏွာေရာင္းခ်တတ္ေၾကာင္းကိုလည္း ေတြ႔ရသည္။
သီးေခါက္မွာ
မ်က္ႏွာေခ်ာေမြ႕ေစ ေသာ္လည္း အျခားအပင္မ်ားမွ အေခါက္မ်ားက မ်က္ႏွာအေရျပား
ကို ထိခိုက္ႏိုင္သည္႔အတြက္ သနပ္ခါး အတု၊ အစစ္ကို ေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳရန္လည္း
အေရျပား ကြ်မ္းက်င္သူတို႔က အႀကံျပဳထားသည္။